Четири медала за РК “46-ти пехотен Добрички полк”

От турнир състоял се във Варна

С четири медала се завърнаха възстановчиците от Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” на Национално дружество “Традиция” от проведения на 16 декември във Варна Национален турнир по стрелба с историческо оръжие “Дръзки”. Организатор на нетрадиционната надпревара бе варненският военноисторически клуб “Миноносец Дръзки”. В състезанието участваха десетки майстори на стрелбата с реплики на дулнозарядно историческо оръжие. Всички те бяха облечени в носии и униформи от различни исторически периоди. Участниците премериха уменията си в четири дисциплини – капсулни и кремъчни пушки и пистолети/револвери. Седем възстановчици от РК “46-ти пехотен Добрички полк” се включиха в състезанието. Златен медал в дисциплината “Кремъчен револвер/пистолет” спечели Валентин Христов. Със сребърни медали се окичиха Снежана Иванова – в дисциплината “капсулна пушка” и председателят на РК “46-ти пехотен Добрички полк” д-р Добрин Добрев – кремъчна пушка. Деян Дечков взе бронз на капсулен револвер/пистолет.

Добричкият военноисторически клуб бе първият, който организира и проведе турнир по стрелба с дулнозарядно оръжие. Надпреварата в Добрич се провежда от четири години и е в памет на големия реконструктор и патриот Найден Николов – Войводата.

Председателят на РК “46-ти пехотен Добрички полк” д-р Добрин Добрев поздрави домакините от “Миноносец Дръзки” и изрази удовлетворение, че идеята за подобни турнири намира все по-голям отзвук сред реконструкторската общност в България. Очаква се напролет турнир по стрелба с историческо оръжие да се проведе и във Велико Търново.