Мишел Барние: Правата на българите във Великобритания ще са гарантирани пожизнено

Свят

19-12-2017, 11:57

Снимка:

twitter.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бойко Борисов: Надявам се Великобритания да се върне в ЕС

„Правата на гражданите, избрали да живеят във Великобритания или в България, ще са гарантирани пожизнено“, заяви Мишел Барние, главният преговарящ за Брекзит, след среща с премиера Бойко Борисов.

„Няколко дни преди началото на българското председателство имах възможност да се срещна и с депутати от българското Народно събрание, както и с представители на синдикатите. Ще мога да се срещна и с представители на работодателите по време на тази обществена дискусия, която решихме да проведем навсякъде в ЕС. Това е дискусия върху залога на напускането на Обединеното кралство на ЕС и прилагането на практика на това решение. Миналият петък за мен беше чест да участвам на заседанието на държавните глави на ЕС. Българският министър-председател Бойко Борисов присъстваше. Сложихме край на
първия етап от преговорите. Споразумяхме се с Обединеното кралство върху условията на разделянето ни“, заяви Барние.

Според него една от темите засяга България и това е тема, която българският министър-председател няколкократно е засягал.

„Това е темата за положението на българските граждани, които живеят и работят в Обединеното кралство. Те са десетки хиляди, но в същото време има и британски граждани, които са решили да живеят в България. Съвместно с британците постигнахме споразумение, което ще се превърне в договор за напускане на Обединеното кралство, за да може ясно и категорично да бъдат гарантирани правата на всички тези граждани. Правото им да пребивават в Обединеното кралство, да получават социални услуги, преносимост на социалните права, когато се върнат в родината си, правото на обединение на семейството“, допълни той.

„Говоря за гражданите, които днес са направили избора да живеят в Обединеното кралство или за британците, които са решили да живеят в България. Този резултат е изключително важен. Успяхме да го постигнем по време на преговорите с британците и при 100-процентово съгласие на всички членове на ЕС“, каза още Барние.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"