Бойко Борисов: Надявам се Великобритания да се върне в ЕС

Мишел Барние: "Европейските граждани във Великобритания ще разполагат с права, които ще бъдат гарантирани пожизнено"

„Надявам се Великобритания да се върне в ЕС.“ Това каза в свое изявление в Министерския съвет министър-председателят Бойко Борисов след среща с главния преговарящ за излизането на Великобритания от ЕС Мишел Барние. „Имаме и много британци, които вече са в България. Трябва да се спазват правилата на общия пазар. Надявам се в няколко сфери също да се намери баланс не само като един от основните членове в НАТО Великобритания, това е и във военното сътрудничество и сферата на сигурността. Специалните служби трябва да работят в пълна координация с тези на Великобритания. Този Брекзит ще бъде труден, защото имаме план и рамка, но политическата декларация трябва да се подготви през тези 6 месеца, така че всеки един детайл да бъде решен в този период, а не когато започне самото излизане на Великобритания“, заяви Борисов.

Според премиерът през новия програмен период започва усилено да се работи по европейския бюджет. „По 10 млрд. евро на година нетно ще липсват в бюджета на Европейската комисия. Трябва да положим огромни усилия. Мишел Барние е на наша страна за кохезионната политика. На последния съвет много се говори да имаме общ фонд по темите: миграция, общата европейска отбрана, селскостопанска политика, кохезия. Но 10 млрд. евро липсват и трябва много внимателно и прецизно да се разпределят парите“, каза още Бойко Борисов.

„През март ще започнем разговори с британците за бъдещите ни връзки“, каза главният преговарящ за излизането на Великобритания от ЕС Мишел Барние след среща с министър-председателя Бойко Борисов. „По време на тези преговори, които започнаха през юни, българското председателство ще бъде изключително важно. Сложихме край на първия етап от преговорите. Споразумяхме се с Обединеното кралство върху условията на разделянето ни. Една от темите засяга България – темата за положението на гражданите, които живеят и работят във Великобритания. Съвместно с британците постигнахме споразумение, което ще се превърне в договор, за да може ясно и категорично да бъдат гарантирани правата на всички тези граждани. Всички тези граждани ще разполагат с права, които ще бъдат гарантирани пожизнено. Успяхме да го постигнем по време на преговорите с британците“, заяви Барние.

По думите на главния преговарящ за Брекзит Великобритания и ЕС са говорили и за европейския бюджет от 2014-2020 г. „Въз основа на това споразумение трябва да подпишем през октомври договора за напускане, трябва да решим какъв ще е преходния период. През март ще започнем разговори с британците за бъдещите ни връзки. Заедно с британците трябва да търгуваме, но при добри условия. Трябва да се развива сътрудничеството в областта на въздухоплаването, правораздаването и стабилността на нашия континент. Благодаря на Бойко Борисов за поетия ангажимент. Мисля, че България е добре подготвена. Основна тема в дневния ред ще бъде продължаването на преговорите с Обединеното кралство“, каза още Барние.