Старозагорски деца сътвориха уникални сурвачки и коледни подаръци

Коледен базар на децата от Школата за изобразително изкуство при НЧ „Родина“ бе открит снощи във фоайето на общината

Традиционният Коледен базар на децата от Школата за изобразително изкуство при Народно читалище „Родина“ бе открит снощи във фоайето на Община Стара Загора.
В него децата представят свои произведения от различни техники.
„Наложи се традицията да красите фоайето на Община Стара Загора и да привличате естети, които имат отношение към изкуството. Това разнообразие от сюжети и техники говори много. Хвала на тези хора, които организират децата по този начин. А за самите творци е много важно да израстват, да имат и подкрепата на родителите. Да има надежда и красота“, каза при откриването Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.
„Това са оригинални и неповторими творения, тенденцията е авторите им да са все по-малки, но уникални като творци“, обясни ръководителят на школата Марияна Алипиева. По думите й децата са щастливи, защото могат да видят оценката на своите родители и приятели, както и на други хора, дошли на базара.
Нетърпеливите малки творци едва дочакаха да свърши официалната част и се втурнаха към масите, където бяха подредени творенията им. Родители и гости пък се надпреварваха да правят откупки на красивите картини и картички.
Над 200 сурвачки и 220 рисунки участваха в конкурса „Сурва, Весела година“, организиран от Община Стара Загора и Центъра за подкрепа за личностно развитие. В надпреварата се включиха 30 училища в Общината, както и представители на училища от Раднево и селата Нова махала и Черна гора.
„Конкурсът стана традиционен и все повече деца се включват“, обясни Искра Иванова, ръководител на Центъра за подкрепа за личностно развитие.
По регламент участниците са разделени на две групи- ученици от І-ІV клас и V-VІІ клас.
Компетентно жури включващо преподаватели от Центъра: Тошо Стефанов, Юлия Славова и Слави Славов е оценило творбите. Най-добрите получиха и награди.
„Всяка година нивото се вдига. Бяха представени много качествено изработени сурвачки. Беше ни трудно да ги оценим и да излъчим победители“, сподели Слави Славов.