С над 200 културни събития в читалищата на община Добричка

Те ще привличат самодейци и публика през новата година

С над 200 културни събития читалищата в община Добричка ще привличат самодейци и публика през 2018-а. Общинският съвет ще обсъди на предстоящото си заседание годишната програма за развитие на културните центрове, съобщава БТА.
В община Добричка действат 45 читалища, които не само имат културна мисия, но все повече се утвърждават и като средища на гражданското общество, посочват от кметската управа. Читалищната сцена насърчава творческия път на 1500 самодейци в региона.
През новата година читалищата ще посветят много празници на земята. С народни обичаи и ритуали ще бъде открита жътвата в Ловчанци, Владимирово, Златия, Стожер, Котленци и редица други села. На Тодоровден във Владимирово, Котленци, Черна, Малка Смолница ще има кушии с коне и ще изберат най-красиво изписаната каруца.
Танцови и певчески състави при читалищата през новата година ще се надпреварват за отличия на фолклорни фестивали в Украйна, Македония, Гърция. Най-голямото фолклорно събитие в общината ще бъде 50-ото издание на събора "Песни и танци от Слънчева Добруджа" в местността "Славната канара".