Борис Джонсън нападна Русия пред Лавров

Британският дипломат заяви, че Москва "дестабилизира Европа"

Британският външен министър Борис Джонсън предупреждава руския си колега Лавров, че не може да има "нормален бизнес", докато Москва не спре да "дестабилизира" Европа и че Великобритания е готова да отвърне срещу кибератаки, съобщава "Ройтерс". Джонсън е в Москва, което е първото посещение в Русия на британски външен министър за пет години. Очаква се той да се срещне и с критици в Кремъл, студенти и активисти за правата на гейовете.

Джонсън се нарече "убеден русофил". Той направи това изявление в петък по време на пресконференция след срещата с Лавров. "Позволете ми да кажа, че съм русофил, и то убеден русофил", коментира той.

"Имам предци в Москва, убеден съм, че аз съм първият външен министър на Великобритания, чието име е Борис и моля, не се съмнявайте, че искам да подобря нашите отношения", допълва Джонсън.

"Русия и Обединеното кралство споделят желанието за мир и сигурност на Корейския полуостров, въпреки че вижданията за методите на уреждане се различават", обяснява Джонсън. "Може би не ни съвпадат позициите за Северна Корея, но целта ни е една и съща, а именно да гарантираме мира и сигурността на полуострова, както и да запазим неядрения статус на региона", коментира той.

Посещението на Джонсън идва в момент, когато отношенията между Лондон и Москва са обтегнати от различия по отношение на Украйна и Сирия, както и от твърдения, които Русия категорично отрича, че се намесва в политиката на различни европейски държави и подкрепя кибератаки и дезинформационни кампании. "Нашите отношения с Русия не могат да бъдат "нормални", докато Русия продължава да се опитва да дестабилизира европейските държави, включително и Украйна", заяви Джонсън в изявление, публикувано от кабинета му преди разговорите.

Джонсън коментира пред репортери, че Великобритания не одобрява много неща, които Русия е направила. "Както бихте очаквали, Великобритания има свои собствени (кибер) способности и ние сме готови, разбира се, да защитаваме нашите интереси", обяснява той.

Джонсън подчерта желанието Лондон и Москва да си сътрудничат там, където имат общи интереси, заявявайки, че е от жизненоважно значение за международната сигурност е двете страни да разговарят помежду си, защото ако не правят това, рискуват потенциално опасни недоразумения.

Джонсън обясни, че иска да обсъди с Москва запазването на иранската ядрена сделка и заплахата, породена от Северна Корея, както и споразуменията за сигурност за световната купа по футбол през следващата година, която ще се проведе в Русия.