Увеличиха такса "смет" в община Добричка

През 2018 година ще разполага с над 1 223 000 лева за чистота

Община Добричка ще разполага през 2018 година с ресурс от над 1 223 000 лева за дейностите по чистотата, след като общинският съвет реши днес такса "смет" да бъде увеличена, съобщава БТА.
Притежателите на жилищни имоти в 65 села ще плащат вместо 4.4 промила, както бе досега, по 5.4 промила върху данъчната оценка на сградите. В Долина, Карапелит и Победа таксата ще бъде 5 промила. За нежилищните имоти във всички селища таксата нараства от 4.4 до 6.4 промила, реши общинският съвет.
С осигуряването на повече средства за чистотата общината прави поредна стъпка в изпълнение на програмата за управление на отпадъците, каза кметът Тошко Петков. По думите му приоритет в следващите няколко години ще бъде да се намали количеството на отпадъците, постъпващи в регионалното депо край село Стожер, които през 2018-а общината планира да достигнат 4500 тона. Поетапно във всички селища ще се въведе разделно събиране на хартия, стъкло, метали и то още от дома. Ще се купят и още контейнери за биоразградими отпадъци, допълни кметът на Добричката община.