Илияна Йотова по БНР: Президентската институция не е леден дворец

Ние не водим война с никого, категорична е вицепрезидентът

“През изминалата почти една година от нашия мандат успяхме да покажем, че президентската институция не е леден дворец – всеки български гражданин, който почука на нашата врата, беше приет и изслушан. Помагаме според нашите възможности. Такава е оценката на гражданите за работата ни.” Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в годишния обзор по Българското национално радио. “Не сме отстъпили за миг от това, което обещахме на хората”, отбеляза Йотова.
 
Като свой успех през отиващата си година тя определи работата с българите в чужбина. “Успяхме да направим тази тема значима за българските граждани, в които се формира негативно отношение към икономическите мигранти”, посочи вицепрезидентът. Тя отбеляза задачите, които си поставя създаденият по нейна инициатива Обществен съвет за работа с българите в чужбина, в който влизат представители на изпълнителната власт, учени, университетски преподаватели, общественици. “Работихме много упорито, обиколихме българските общности от историческите диаспори и от икономическата миграция. Изучихме ценния опит на нашите предшественици и работим в посока на това сънародниците ни извън граница да бъдат добро лоби на България навън”, подчерта вицепрезидентът.
 
“Сблъсъкът между институциите, за съжаление, е задължителен за нашата държава”, отбеляза Илияна Йотова, като изрази надежда, че са направени изводите от острата размяна на реплики. “Ние не водим война с никого. Протегнахме ръка още с провеждането на първия Консултативен съвет за национална сигурност. Но всичко, решено на него в името на основни приоритети, по които да има национален консенсус, си остана затворено там”, подчерта Йотова. “Щом не мислите като нас, значи сте против нас – такава е философията на ръководството на ГЕРБ и аз не я приемам. Дали не можем да намерим златното сечение на различните мнения”, пита вицепрезидентът.
 
Илияна Йотова коментира и отменения мораториум върху новите лекарства. “В крайна сметка президентът беше прав”, отбеляза тя. Вицепрезидентът смята, че в Народното събрание не се провеждат дискусии по същината на проблемите, а прекалено се е персонализирал дебатът в политическия живот. От началото на мандата на този парламент тя не вижда един приет закон, който да е основополагащ и да допринася за просперитета на българските граждани. Йотова прогнозира, че антикорупционният закон няма да проработи, тъй като ще доведе до взаимно блокиране на институциите. “Радев не е първият президент, който преди да е гласуван законът, казва, че ще наложи вето. От самото начало беше ясно, че управляващото мнозинство ще го приеме във вида, в който го предложи. Този закон няма да доведе до дълго чаканата от българските граждани справедливост”, изтъкна вицепрезидентът.
 
Относно предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз Илияна Йотова бе категорична, че то ще бъде наистина успешно, ако след него се говори за Софийския процес за политическо разширяване към Западните Балкани. “Европейската машина е добре смазана и не допуска председателстващата страна да прави големи гафове”, каза вицепрезидентът. Тя посочи важните теми, които ще се дискутират в Европа през следващите шест месеца – сигурност, мигрантска криза, “Брекзит”, многогодишната финансова рамка. “Как България се вмества в политиките по тези въпроси, как ще ги постави на европейската сцена и как ще изиграе ролята на балансьор, която се очаква от нея”, запита Илияна Йотова. Според нея по тези теми е била необходима широка обществена дискусия.