Рекорден брой хора се събраха в Токио за рождения ден на японския император

Свят

23-12-2017, 15:30

Снимка:

wikipedia

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Японският император Акихито направи телевизионно обръщение

Традиционно рожденият ден на императора е национален празник и на него монархът произнася реч

Рекордно множество дойде пред императорския дворец в Токио, за да изрази уважение към 84-годишния японски монарх Акихито по случай днешния му рожден ден - първия, откакто беше определена датата за абдикацията му, предаде Ройтерс.
Традиционно рожденият ден на императора е национален празник и на него монархът произнася реч, а дворецът е отворен за широката общественост.
Дошлите да поздравят Акихито развяваха японски знаменца и снимаха със смартфони обръщението на императора, което той произнесе от балкона на двореца, заобиколен от членове на императорското семейство.
Събралото се множество - 45 000 души според двореца - е най-голямото, присъствало на обръщение на императора по случай рождения му ден за 29-те години на властване на Акихито, известни като ерата "Хейсей" (на японски "постигане на мир").
"В днешния студен ден мислите ми са с пострадалите от тайфуните и проливните дъждове, както и с жертвите на Голямото земетресение в Източна Япония", които продължават да водят труден живот", каза той, имайки предвид земетресението от 2011 г. и цунамито, при които десетки хиляди хора от източното японско крайбрежие загинаха или бяха принудени да напуснат домовете си.
Този месец специален 10-членен съвет реши, че Акихито ще се оттегли от престола на 30 април 2019 г., след което на него ще се възкачи най-големият му син, престолонаследникът Нарухито.
В изказване пред медиите Акихито заяви, че ще използва оставащото си време като монарх, за да изпълнява задълженията си и да "предаде щафетата за следващата ера".
Той претърпя сърдечна операция, лекуван бе от рак на простатата. Миналата година той изрази опасения дали с оглед на възрастта си ще може пълноценно да изпълнява задълженията си и изрази желание да абдикира. Тази година в Япония беше приет специален закон, важащ само за него и позволяващ единствено на него да се откаже от престола. Следвоенната конституция на Япония забранява абдикациите. Последното отричане на японски император от престола е от 1817 г.
През цялото си управление Акихито призоваваше японците никога да не забравят ужасите на войната, свързвана с управлението на баща му Хирохито. Помирителният тон на императора се различава от този на премиера Шиндзо Абе, който следва линия на по-малко извинения за японските действия по време на Втората световна война.