Т. Дончев: Изпращаме година на остри политически страсти

Той нарече „синтетичен скандал“ добилия популярност през есента „Кумгейт“

Нормално е предвид топлите, светли, християнски празници да говорим за смирение, заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред БНР. "Колкото до високата температура на политическите страсти, тя се галванизира взаимно, не идва само от едно място", допълни той.

Според Дончев изпращаме „година на остри политически страсти“.

"В политиката трябва да има да има емоции, трябва да има чувство. Това не е чиновническа работа. Само по себе си, това не бива да ни притеснява. По-притеснителното е, когато се поддържа политически репертоар, който е по същество деконструктивен и отнема възможността да се вземат трудни, понякога непопулярни решения. Дългият режим на инвестиране в подобни страсти прави невъзможно вземането на рационални решения, което би трябва да е целта на политическия процес", изтъкна вицепремиерът.

„Нормално е да има и съмнения, и подозрения, а вероятно и случаи на злоупотреба с тези режими, но как се управлява без да имаме обществени поръчки и без да се правят, например, концесии?“, запита той.

Дончев определи мораториума върху реимбурсирането на иновативните лекарства като „опит да се направи реформа и да се ограничат злоупотребите в здравеопазването“, който обаче не е бил добре обяснен:

"За да вземаш правилни решения в политиката, освен техническото изпитваме на нещата, трябва във всеки един момент да си убеден, че притежаваш необходимото доверие. Когато се получи криза на обществото мнение, когато обществото мнение е убедено, че по този начин се ограничават правата на болните, не остава много избор", подчерта той.

На въпрос колко предложения на опозицията е приело управляващото мнозинство, Дончев заяви: „Бих приел добра идея, която не произлиза от кръговете на управляващите, стига да е добра. Причината, примерно, да не бъдат приети предложенията, свързани с така наречения алтернативен бюджет (на БСП) е не защото той е предложен от опозицията, а защото предложенията не са добри! От аритметична гледна точка са неверни, грешни, а някои от тях – опасни“.

Той нарече „синтетичен скандал“ добилия популярност през есента „Кумгейт“, в който беше замесено името на съпартиеца му Делян Добрев. "Да се правят графики и да се създават несъществуващи или комични връзки е много близко до хибридната война", каза виципремиерът.

По повод друг скандал от есента – „Суджукгейт“ – той допълни: „Не може да очаквате, когато имаш няколко хиляди души актив – общински съветници, кметове, народни представители така нататък – поведението на всеки от тях да е абсолютно неукоримо и следвайки най-висши морални стандарти. Разликата между нас и другите е, че когато има подобно укоримо поведение, се вземат мерки“.

Според Дончев, не бива да очакваме че новият антикорупционен орган ще се справи с явлението корупция за няколко месеца: „Така да бъдем откровени по отношение на така наречения антикорупционен закон сме в режим на свръх очаквания, което само по себе си е опасно. Нужда от подобен орган има и нужда от подобен закон има! Дали той ще допринесе за борба с корупцията по високите етажи на властта – да! Дали ще има ефект – да! Дали това ще изкорени корупцията по принцип – това вече е илюзия!“

"Почти няма световно прилаган способ за борба с корупцията, който да не е прилаган в България", отчете Дончев.

Не би ли било безкрайно подозрително, ако във формат на коалиционно управление различните политически формации и техните представители винаги говорят едно и също, попита вицепремиерът в отговор дали има напрежение в управляващата коалиция.

Дончев изтъкна, че обществото не е настроено към радикални реформи и понякога на управляващите се налага да се откажат от правилно решение заради неубеденост на обществото.

Той даде пример с реформата във водния сектор, където въпреки необходимостта от средства за адекватна инфраструктура има обществено недоволство срещу поскъпването на водата на база потребени количества.

Дончев обясни и какво би приел за успех на българското европредседателство: „Европа е много сложен механизъм. Там има различни виждания по различни въпроси. Ако ние, в рамките на предателство, по някой спорен въпрос, постигнем сближаване на позициите… Например аз ще отговарям за голяма част от събитията, съвети и събития, свързани с бъдещето на кохезионната политика и бюджет. Там има разногласия и те са по отношение на примерно 3 – 4 основни точки. Ако успея, в рамките на ролята си на модератор, на фасилитатор, дори на лидер, да постигна сближаване на позициите това ще бъде успех. Той ще бъде оценен! Ще бъде оценена способността на България, на администрациите, на политиците ѝ да бъде такъв модератор на европейско ниво и да генерира консенсус“.