К. Каракачанов: Няма да допусна посредници при ремонта на МиГ-овете

Проблемът с Банско трябва да бъде решен в полза на хората и в ползата на икономиката

Посредници по сделката за изтребителите няма да вкарам. Ще има пряко договаряне с фирмата РСК - МиГ. Оттук нататък каквито и номера да има, няма да минат. Това заяви за БНТ министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

По думите му има закони, които могат да стопират всяка една обществена поръчка и даде пример тази за храната в армията. Той призова да бъде променен Законът за обществените поръчки, особено когато става въпрос за национална сигурност.

Според Каракачанов държавата губи, защото е позволила всеки да обжалва. "Жалбата до КЗК за ремонта на МиГ-овете е подписана от "някакъв човек", но без документ, че той има право да го прави. Също така няма превод на фирмата, каквото е изискването по закон. Но дори с подобни несъвършенства, умишлено допуснати, КЗК е длъжна да даде 3 работни дни на молителя да си изправи документите", каза той.

"Тези три дни приключват на 2 януари, така Министерството на отбраната не може да използва отпуснатите от Министерския съвет 19 млн. лв.", коментира Каракачанов и прогнозира, че сагата ще приключи до средата на февруари.

Каракачанов коментира и казуса с ремонта на самолетите "Спартан", като каза, че процедурата е изцяло в зависимост от италианската фирма изпълнител, по силата на договори от 2004-2005 година.

"Служебното правителство е направило опит да се договори. Получили са оферта, която им се е сторила висока. Изтича им мандатът - ние продължихме. И успяхме да намалим тази сума, която се предлага. Много лесно е да се съгласиш с първата оферта, която ти направят, само че вие утре ще ме попитате, пък може и прокурор, защо съм се съгласил при такива високи цени", обясни министърът на отбраната.

Министър Каракачанов каза, че точката за втори лифт на Банско трябва да бъде внесена от министъра на околната среда Нено Димов в дневния ред на правителственото заседание. "Проблемът с Банско трябва да бъде решен в полза на хората и в ползата на икономиката. Заради ината на една група хора, които пречат на икономическото развитие, с този рекет трябва да се приключи", каза още Красимир Каракачанов.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"