Южна Корея предложи на КНДР преговори на високо равнище

Президентът на Южна Корея Мун Джей Ин приветства желанието на Ким Чен-ун да изпрати спортисти на Олимпиадата

Южна Корея предложи на северната си съседка преговори на високо равнище следващата седмица в граничното населено място Панмунджом -демилитаризираната зона между двете корейски държави. Предложението идва ден след като севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви в новогодишното си обръщение, че е готов за диалог със Сеул. Той не пропусна да отбележи, че страната му е успяла да завърши създаването на ядрени сили и е готова в случай на война. Тонът беше смекчен от подадената ръка към Южна Корея и желанието на Ким Чен Ун да изпрати севернокорейска делегация на олимпийските игри в Пьончан през февруари. Властите в Южна Корея приеха предложението.

„Правителството предлага на 9 януари да започнат преговори между властите на високо равнище в Дома на мира в Пханмунджом. Очакваме Северът и Югът да обсъдят както въпроса за участието на северната страна на Олимпиадата, така и другите въпроси за подобряването на двустранните отношения“, каза министърът на Южна Корея по въпросите на обединението Чо Мьон Гюн.

Междувременно и президентът на Южна Корея Мун Джей Ин приветства желанието на Ким Чен-ун да изпрати спортисти на Олимпиадата. Той обаче заяви, че подобряването на междукорейските отношения е свързано с уреждането на въпроса със севернокорейската ядрена програма. Президентът заръча на министрите на обединението, културата и спорта „колкото се може по-скоро да подготвят вариантите за участието на севернокорейските спортисти“.

Президентът възложи задачата да се консултира със съюзните държави и с международната общност по въпроса за подобряването на отношенията със Северна Корея. Напрежението относно Пхенян се повиши заради ядрените опити на страната, неспазването на резолюции на ООН и войнствената и обидна реторика на амвериканския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун.