Л. Павлова: Истанбулската конвенция няма задължителен характер

Тя ще бъде прилагана дотам, докъдето не нарушава българското законодателство

Истанбулската конвенция е подписана от България преди повече от година. Тя касае най-вече насилието срещу жените и домашното насилия. Това заяви министърът по българското европредседатество Лиляна Павлова в ефира на БиТВ.

"Тези проблеми съществуват в много държави. Конвенцията няма задължителен характер. Тя ще бъде прилагана дотам, докъдето не нарушава българското законодателство и Конституцията. По никакъв начин текстовете, които противоречат на нашето законодателство няма да бъдат прилагат", каза министър Павлова.

„Не се променя фактът, че бракът е съюз между мъж и жена“, както е записано и никой няма да променя този факт, даде пример Лиляна Павлова.

Тя напомни още, че приемаме декларацията с резерви. "Тя ще се прилага докъдето не противоречи на българското законодателство, така постъпиха и други държави", каза министърът.

Според нея въпрос на неразбиране и непознаване на проблематиката е фактът, че 8 министри сред които и от ГЕРБ са гласуваха срещу Истанбулската конвенция на днешното заседание на МС. Сред тях – Ивайло Московски, Владислав Горанов и други.

По въпроса за негативните публикации в някои големи западни вестници, Лиляна Павлова отговори, че въпреки спекулациите и внушенията председателството започна и България ще го води с отговорност. А целта е с поведението си да опровергаем тези публикации. „Надявам се това да ни обедини, че самочувствието ни не е без покритие“, изрази надежда тя.

„Нека да кажем, че в доста уважавани медии има и напълно положителни за нас. Позитивни оценки за България се дават от Туск, Юнгер, Меркел. От години сме заклеймени, че сме корумпирана държава, трябва воля у всеки да се бори с усещането за корупция", каза Лиляна Павлова посочвайки, че вината е и у тези, които предлагат подкуп.

Според Павлова и в доклада е казано, че вървим в правилната посока. Това което излиза в чуждите медии е отражение и на това, което говорят нашите български говорители.

„Санкциите срещу Русия влияят негативно на икономиката, за нас те са проблем, защото Русия е наш традиционен пазар. В същия момент, като част от Европейското семейство и ценностите, които споделяме, имаме прието общоевропейско решение и то е, че тези санкции ще продължат“. Така отговори Лиляна Павлова на въпрос дали ще се разглеждат санкциите срещу Русия по време на европредседателството.

„Знаете, че още на 19 декември европейските лидери взеха решение да се удължи срокът на санкциите до края на юли /2018 година б.ред./ Това излиза извън обхвата на 6-те месеца на нашето председателство“, каза още министърът.