Северна Корея ще преговаря с Южна Корея

Южна Корея получила решението на Пхенян тази сутрин по факс, който бил изпратен от Рим Сонгуон

Пхенян обяви, че приема предложението на Сеул за преговори, предаде БНТ. Това е пробив в преговорите между двете страни.

Разговорите ще се проведат в пограничен район във вторник. Това ще бъдат първите преговори на високо равнище между двете страни от декември 2015 година.

Южна Корея е получила решението на Пхенян тази сутрин по факс, който бил изпратен от Рим Сонгуон. Той е приближен на севернокорейския министър на отбраната и отговаря за отношенията между двете държави.

Все още не е ясно кой ще присъства на срещата. От Южна Корея обявиха, че на разговорите ще бъде обсъдено изпращането на севернокорейски отбор на Зимните Олимпийски игри в южнокорейския курорт Пьончан следващия месец, както и подобряване на отношенията между двете държави.

Сеул отправи предложението на 2 януари. Ден по-късно Северна Корея възстанови "горещата линия" в демилитаризираната зона на полуострова.

Няколко часа преди да стане ясно решението на Северна Корея, Сеул и Вашингтон обявиха, че отменят планираните военни учения по време на Зимната Олимпиада.

Американският президент Доналд Тръмп изрази надежда преговорите между двете Кореи да дадат резултат.