Борисов: Ирландия е на наша страна по време на председателството

Борисов обърна внимание, че е запознал колегата си с отношенията ни с Турция и Русия, както и влиянието им на Балканите

„Имаме Ирландия на своя страна по време на председателството, обединява ни това, че сме за стабилна и силна Европа“, каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с премиера на Ирландия Лео Варадкар.

„Всеки един премиер, канцлер, президент, премиер ни е изключително важен, когато поставяме темата за Западните Балкани. Да ги убедим колко е важно да работим за придвижването на Западните Балкани напред, особено инфраструктурните проекти, кохезията, присъединяването, конкурентоспособността. Всеки един премиер, който застава на наша страна, е голяма помощ“, каза още той.

Борисов обърна внимание, че е запознал колегата си с отношенията ни с Турция и Русия, както и влиянието им на Балканите. „Имаме на своя страна по време на председателството Ирландия като добър наш приятел и съмишленик. Едно ни обединява – ние сме за максимално стабилна, единна, цялостна и силна Европа с всички трудности, които имаме в момента. Считаме, че заедно ще можем ще ги преодолеем с воля и желание“, каза още премиерът Бойко Борисов.

„България поема големи отговорности с председателството на Съвета на ЕС, Ирландия ще работи за успеха ви“, каза премиерът на Ирландия Лео Варадкар след срещата с Борисов. „Радвам се, че съм в София в началото на новата година“, обясни Варадкар и уточни, че за първи път от 13 години премиер на Ирландия посещава България.

„Имаме увереност, че ще се справите с всички отговорности и ще свършите работата си много добре под лидерството на г-н Борисов. Очакваме да повлияете на дневния ред на Европа, но и да използвате възможността да покажете това, което може България, на Европа“, каза още той.

„Ирландия е в много отдалечена част в Европа, но имаме много общи неща. Очакваме бъдещето на двете държави да бъде свързано и да е в сърцето на Европа. Работим за сигурност, просперитет, интеграция и развитието на Европа. Ще се радваме да видим България да се присъедини към Еврозоната. Конкуренцията в Европа е нещо добро и трябва да има такава между членките“, коментира още той.

„Говорихме за Западните Балкани. За нас беше много интересно това, което премиерът Борисов сподели. Винаги сме смятали, че ЕС е не само икономически проект, но е свързан и с мирния процес, трябва да гарантираме просперитета и сигурността в региона. Поддържаме приемането на държавите от Западните Балкани в ЕС. Искаме да им помогнем при кандидатстването им, за да гарантираме просперитета и сигурността им“, допълни той.

Ирландският премиер обърна внимание и на това, че са обсъдили темата относно Брекзит. „Напускането на Великобритания е много сериозен въпрос. С голямо съжаление приемаме този факт, но искаме да запазим добрите отношения между ЕС и Великобритания. Това е от полза за всички. Ирландия е в доста особена позиция заради Северна Ирландия. Много от гражданите ѝ няма да искат да напуснат Съюза. Ние сме много притеснени от появата на всякакви пречки и бариери пред Ирландия и Северна Ирландия и разделението между двете“, поясни Лео Варадкар.