15 бъдещи дипломати ще работят за успешното председателство на ЕС

Политика

07-01-2018, 09:04

Снимка:

mfa.bg

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов: Ирландия е на наша страна по време на председателството

За да стигнат до тук, всички те преминаха успешно през трите етапа на конкурса за млади дипломати

Със старта на Българското председателство на Съвета на ЕС започна и професионалният път в сферата на дипломацията за 15 стажант-аташета, които вече са назначени в Министерството на външните работи. Те преминаха успешно всички етапи на обявения през октомври миналата година общ конкурс за назначаване на 15 държавни служители на длъжност „стажант-аташе”, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

„Основният ми стимул за работата в министерството е възможността да работя с млади и добре подготвени специалисти в сферата на международните отношения”, казва Илия Начев, който е един от отличниците. В рамките на следващите шест месеца кандидат-дипломатите ще бъдат активно ангажирани с работа по събитията от програмата на Българското председателство, за които Министерството на външните работи е отговорно. Така стажант-аташетата ще имат възможността да придобият ценни познания и опит в областта на външната политика в един исторически за страната ни момент.

„Много е интересно да се работи за българската дипломация в период, в който България е под светлината на прожекторите като страната-членка на ЕС, която поема Председателството”, споделя стажант-аташето Николай Николов. За неговата колега Яна Атанасова много ценна е възможността да общува с различни хора, различни култури и да бъде част от формулирането на външнополитическите приоритети на България.

За да стигнат до тук, всички те преминаха успешно през трите етапа на конкурса за млади дипломати – подбор по документи, писмен изпит и устно събеседване с комисия. 15-те стажант-аташета са разпределени в дирекциите „Държавен протокол”, „Международно право и право на ЕС”, „Политики и институции на ЕС”, „ООН и сътрудничество за развитие”, „Права на човека”, „Политика за сигурност”, „Обща външна политика и политика на сигурност на ЕС”, „Югоизточна Европа”, „Близък Изток и Африка”, „Източна Европа и Централна Азия” и „Двустранно европейско сътрудничество”.