Стотици взеха участие в детското откриване на европредседателството

Политика

07-01-2018, 09:08

Снимка:

eu2018bg

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

15 бъдещи дипломати ще работят за успешното председателство на ЕС

Децата имаха възможност да направят първи стъпки в програмирането в над 10 работилници

Стотици се включиха в детското откриване на Българското европредседателство, предава БНТ. Те имаха възможност да научат повече за ЕС с помощта на новите технологии. Събитието беше открито от министър Лиляна Павлова и еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

Децата имаха възможност да направят първи стъпки в програмирането в над 10 работилници. Десислав Миленкова учи петокласници как да създадат първата си компютърна игра. "Целта е всъщност наистина да бъдат запалени и вдъхновени да продължат да го правят. Защото това е детско програмиране, но то след това продължава с желание да програмират и да продължават да се занимават с Информационните технологии и информатиката", обясни тя.

"България е трета в Европа и десета в света по брой програмисти", каза еврокомисарят по цифрова икономика и общество. Според Мария Габриел с детското откриване на председателството, страната ни излъчва много положителен сигнал.

"България благодарение на младите хора - казва, започваме от днес да пишем историята на успеха на българското председателство. То се пише и от младите хора, а това е успеха на България и успеха на Европа", заяви Габриел.

Министърът на Българското председателство Лиляна Павлова каза, че бъдещето е в дигиталния свят, а децата са нашият капитал. "Вярвам, че през тези прекрасни, млади деца даваме най-добрия, най-истинския атестат на Българското председателство. ЕС и България, като част от него и неговото бъдеше, е бъдещето за тези деца", добави тя.

6 от най-активните деца в работилниците бяха избрани за посланици на Българското председателство. Те ще посетят европейските институции през следващите 6 месеца.