Тръмп: Абсолютно бих разговарял с Ким Чен Ун по телефона

Свят

07-01-2018, 10:40

Снимка:

twitter

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тръмп: Умствено стабилен съм

Северна Корея ще преговаря с Южна Корея

Северна Корея в петък обяви, че е съгласна на официални разговори с южната си съседка

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че "абсолютно" е готов да разговаря по телефона със севернокорейския лидер Ким Чен Ун и че очаква позитивно развитие от разговорите между Сеул и Пхенян, предаде агенция "Ройтерс".

Припомняме, Северна Корея в петък обяви, че е съгласна на официални разговори с южната си съседка през идната седмица, след като Вашингтон и Сеул решиха да прекратят военните си учения с оглед на наближаващите Олимпийски игри в Южна Корея. Ученията бяха предприети заради ракетните и ядрените изпитания на Пхенян.

Тръмп отговори на въпроси на журналисти в президентската резиденция Кемп Дейвид. "Абсолютно бих го направил (разговора с Ким Чен Ун - б.р.) . Нямам проблем с това.", увери Тръмп.

Той допълни, че винаги е вярвал във възможността за диалог, но подчерта, че това не означава разговорът да се води без предварителни условия.

По отношение на разговорите между Северна и Южна Корея той изрази надежда, че те няма да се сведат само до участието на севернокорейски спортисти в Олимпиадата в Пьонгчан.

"Бих искал да се обсъди не само Олимпиадата. В подходящ момент ще се включим в процеса.", посочи Тръмп.

Той заяви също, че дипломатическият пробив между Сеул и Пхенян е негова заслуга.