Цв. Цветанов: Коалицията е стабилна

Ще направим допълнителна дискусия за Истанбулската конвенция

В България всеки търси да извлече политически дивидент, евродепутатите на БСП са гласували за Истанбулската конвенция, европейският парламент е стигнал до приемането й. Видяхте реакцията на лидера на БСП – категорично отказа да говори по темата. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по БиТВ.

"Решението на МС още не е внесено в парламента", каза Цветанов и разказа за следващите ходове на парламентарната група на ГЕРБ по тази тема: "с мен осъществиха връзка неправителствени организации, ще направим допълнителна дискусия, за да може да бъдат информирани всички, които имат интерес да разберат за какво става дума. Тук говорим 97% само за домашно насилие и промяна на законодателството, което да съответства на всички тези потенциални заплахи към жените. Политиците трябва да допринасяме да намаляваме напрежението и да информираме. Когато народните представители го гласуват, да бъдат достатъчно информирани."

"Няма разцепление в ГЕРБ по темата. Разговарял съм с премиера. В момента опозицията се стреми всячески да разделя обществото. В европейския парламент гласува „за“, в българския политически живот говорят съвсем различно", каза Цветанов и поздрави вицепрезидента Илияна Йотова, която по думите му като евродепутат е работила много за приемането на тази конвенция в европарламента. "Нейната позиция е коренно различна от тази на Корнелия Нинова."

"Коалицията ни с Обединени патриоти е стабилна", увери той. "Имаше една гореща точка в края на 2017 г., смятам, че в разговорите, които проведохме, и с всички усилия, които полага премиерът, в момента коалицията е много стабилна."

Цветанов коментира и темата за втория лифта на Банско – "след решението на правителството от 28 декември за изграждането на втори лифт, спазвайки българското законодателство и ненарушавайки екологичното равновесие, искам да потвърдя казаното от кмета на Банско – няма да има никакво строителство в ски-зоната като строежи за увеличаване на легловата база", каза той.