Меркел преговаря с Шулц и Зеехофер

Това може да е последният шанс за Меркел за съставянето на стабилна коалиция

След повече от 3 месеца след изборите за Бундестаг, канцлерът на Германия и председател на Християндемократическия съюз (ХДС) Ангела Меркел се срещна с лидера на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц и председателя на Християн-социалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер. Срещата дава началото на предварителните преговори за формиране на управляваща коалиция в страната, които да сложат край на най-дългия период на съставяне на коалиция в следвоенната история на Германия, съобщиха международните агенции.

Според анализатори това може да е последният шанс за Меркел за съставянето на стабилна коалиция.

След изборите лидерът на ГСДП Мартин Шулц обяви, че партията ще остане в опозиция, което направи шансовете за съставяне на "голяма коалиция" малки. Консерваторите пък започнаха преговори за коалиция със "зелените" и Свободната демократическа партия (СвДП). Преговорите обаче бяха неуспешни, след като лидерът на СвДП Кристиян Линднер напусна преговорите.

Преговорите се водят от по 13 души от партия в централата на ГСДП. След разговора се очаква да се съберат и 15-те работни групи, които да потърсят консенсус в програмите на трите партии.

Ако партиите се разберат, на извънреден конгрес на социалдемократите на 21 януари делегатите на партията трябва да дадат съгласие, с което да се сформира коалиция.