Великобритания обвини ЕС в дискриминация

Брюксел пък обвини британското правителство в лицемерие

Словесна престрелка между Брюксел и Лондон за Брекзит. Изтекло в медиите писмо разкрива, че британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис е писал до премиера Тереза Мей, че ЕС дискриминира Обединеното кралство и вреди на икономическите интереси на страната чрез подготвянето на сценарий без споразумение Великобритания да напусне ЕС през март 2019 г., пише "Гардиън".

Брюксел пък обвини британското правителство в лицемерие. Стана ясно, че британското правителство е потърсило съвет относно легитимността на предупреждение на ЕС към бизнеса, в което се подчертава, че Великобритания ще бъде третирана като "трета страна" след март 2019 г.

Дейвис отбелязва в писмото, с което се е сдобило вестник "Файненшъл таймс", че предупрежденията на съюза могат да поставят под риск съществуващите споразумения и дори да принудят британските компании да се преместят на континента.

Министърът допълва, че различното отношение към Великобритания в сравнение с останалите страни членки преди държавата да напусне съюза подсказва, че Брюксел действа по такъв начин, че "вреди на интересите на Великобритания".

В отговор на писмото главният координатор за Брекзит от страна на Европейския парламент Ги Верхофстад заяви пред "Гардиън", че британското правителство само си е виновно за засегнатите икономически интереси на Обединеното кралство. Той защити правото на ЕС да се подготви за най-лошия сценарий, вземайки под внимание и заплахите на премиера на страната Тереза Мей, която предупреди, че "по-добре да няма сделка, отколкото да има лошо споразумение".

Съобщава се, че като част от рокадите в кабинета днес Мей ще назначи министър, който ще отговаря за въпроси, ако Брюксел и Лондон не сключат споразумение за Брекзит.

В писмото Дейвис признава, че съветът на юристите към правителството е, че всеки ход за съдене на Европейската комисия носи "голям риск", но той добави, че Великобритания "не може да остави тези действия без отговор".