Тереза Мей: Няма да има втори референдум за Брекзит

Британският премиер обеща също, че ще изкорени употребата на пластмасови отпадъци до 2042 г.

Във Великобритания няма да има втори референдум за излизане на страната от ЕС. Това стана ясно след изявление на министър-председателя Тереза Мей в отговор на засилващите се призиви за ново гласуване за Брекзит.

Поддръжникът на излизането на Великобритания от ЕС Найджъл Фараж каза по-рано, че страната се приближава до идеята за втори референдум. Според него евентуално ново гласуване пак ще бъде спечелено от привържениците на излизането на Великобритания от ЕС и ще сложи край на дебатите. „Това, което правим е да работим за най-добрата сделка за британския народ за Брекзит. Мисля, че това личи от факта, че през декември постигнахме достатъчно решения за напредъка и доказахме, че като работим в екип и преговаряме може да постигнем добра сделка с ЕС“, каза Тереза Мей.

Британският премиер обеща също, че ще изкорени употребата на пластмасови отпадъци до 2042 г., като част от „националния план за действие“, с което се надява да покаже, че нейното правителство е повече от просто Брекзит. Мей обаче е подложена на критики от някои депутати заради планираното увеличение с 5 пенса на найлоновите торбички за еднократна употреба в супермаркетите и заради идеята да има щандове със стоки, които не са в пластмасови опаковки. Според изследване само 12 % от пластмасата се рециклира.