Бургас ще е домакин на Общото събрание на младежите от БЧК

През годината бяха проведени общо 14 специализирани обучения за доброволци, на които са обучени близо 249 доброволци на организацията

На 13 януари от 10:30 ч. в зала "Капитанска" на ИХ "България" Българският младежки червен кръст-Бургас ще проведе своя най-висш форум - Общото събрание на клубовете на БМЧК. Младежи-делегати от Бургас и общините Карнобат, Айтос, Царево, Сунгурларе и Несебър ще се съберат, за да отчетат дейността си през изминалата 2017г. Те ще примат план за работа през настоящата година и ще обсъдят важни стратегически приоритети за областната организация.

БМЧК - Бургас е доброволна младежка организация, неразделна част от областната организация на БЧК и принадлежи към Международното младежко Червенокръстко движение. Нейните доброволци са се посветили на това да служат на обществото, посредством обучителни програми, дейности и услуги в социалната сфера. През 2017 година в БМЧК-Бургас членуваха 256 младежи, а регистрираните доброволци са 93. Членовете на БМЧК-Бургас са обединени в 13 клуба, от които 7 на територията на община Бургас, а останалите 6 - в общините. Младежите работят усилено по приоритетни за организацията дейности - Първа долекарска помощ, Здравна просвета и превенция на значими забоялвания, както и Социално-помощна дейност в полза на социално-слаби лица и деца в риск, както и възпитаване на младите хора в дух на хуманност и милосърдие.

През годината бяха проведени общо 14 специализирани обучения за доброволци, на които са обучени близо 249 доброволци на организацията. По време на фондонабирателните кампании през годината (за 1 март, Коледа и др.) младите червенокръстци успяха да съберат повече от 7200 лв.

През 2017г. те проведоха 154 лекции в училищна среда, като обхванаха повече от 2100 ученици, информирайки ги за първата помощ, превенцията на HIV/СПИН и репродуктивното здраве по метода "връстници обучават връстници". През цялата година младежите активно участваха в пробни евакуации на училища и детски градини, съвместно с Община Бургас, проведоха десетки демонстрации и участваха в разнообразни мероприятия по покана на партьорски организации.