Юнкер: Българското председателство се състои в ключов момент за Европа

Голямо удоволствие е да бъде отново в София

"Българското председателство се състои в ключов момент за Европа и за нейното бъдеще", заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер по време на съвместната пресконференция с премиера Бойко Борисов в НДК, предава БНТ.

"Ние сме до голяма степен на едно мнение по приоритетите и за българското, и за австрийското председателство, което следва", посочи Юнкер.

Той отбеляза голямото значение на подобряването на свързаността. Преди пресконференцията беше подписано споразумение за най-големия до момента проект в България, гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е централен стълб на плана "Юнкер" за растеж и работни места в Европа.

"Голямо удоволствие е да бъде отново в София. Това не е първото ми посещение в този град и тази страна. Бях тук и когато бях премиер на Люксембург по време на кампанията за европейските избори заедно с добрия ми приятел Бойко Борисов. Бих започнал с благодарност към него за извънредното качество на неговите приветствия. Благодаря на България за гостоприемството в последните два дни. Това е 50-то посещение на зам.-предс. и на комисари след началото на нашия мандат. Онези от вас, които пишат, че ние сме затворени в Берлемон, нека знаят, че ние пътуваме през цялото време. Понякога има впечатление, че комисарите са повече в държавите членки, отколкото в Брюксел, но някой от вас продължават да пишат, че ние не говорим с хората, не отчитаме чувствата на националните парламенти и социални партньори. Ние имаме 50-то посещение в България и това ясно показва, че внимателно готвим този специален момент, тъй като това е първото Председателство на България в ЕС. Следих подготовката не само на Председателството, но и процеса на присъединяване на България към ЕС толкова много години и винаги съм се гордял, че аз съм този, който подписа договора в Люксембург присъединяването на България в ЕС. Обичам тази страна. Харесвам не само премиера, но и страната и някои кулинарни специалитети също така като шопска,луканка и двете ми харесват и се надявам, че по време на обяда ще мога да им се насладя", коментира Юнкер.

Председателят на ЕК изрази задоволство, че планът "Юнкер" работи и в България. "Българското председателство се състои в един много ключов момент за Европа и за нейното бъдеще и ние сме на едно мнение за приоритетите и за българското, и за австрийското председателство,което ще следва българското. Очевидно ще обсъждаме финансова перспектива, комисията ще прави предложения. През май ще имаме развитие още и нашата грижа е работата да започне възможно най-бързо, за да не се повтори предишна процедура, когато Съветът отдели твърде много време, докато стигне до споразумение, поради което финансовата програма не можа да бъде подготвена в разумен срок", заяви той.