Активно участие на граждани при обсъждането на бюджета на Каварна

Мисия Каварна

13-01-2018, 08:59

Снимка:

Община Каварна

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Публично обсъждане на проектобюджета в Каварна

Заловиха пиян водач да кара в Каварна

И през тази година родителите месечно ще плащат само по 2 лв. на дете

Заместник-кметът по "Финанси и икономическо развитие" на община Каварна г-н Митко Недев  представи днес проекта за бюджет с приходите, разходите и капиталовата програма за 2018-та година.

Общественото обсъждане на проекта за бюджет на община Каварна за 2018 г. бе водено от председателя на Общински съвет – Каварна  г-н Красимир Кръстев и в него участваха граждани, представители на различни институции, политически партии, общински съветници и журналисти.

Общата сума на проектобюджета, заложена за 2018 г., е близо 15 млн. лв. От тези средства 7,3 млн. лв. са за финансиране от държавния бюджет на делегирани дейности – образование, здравеопазване, отбрана, култура и др. 

През 2018-та година общинското ръководство ще продължава изпълнението на следните приоритети: Кандидатстване и усвояване на Европейски средства от новия програмен период 2014-2020 г., развитие на община Каварна като целогодишна туристическа дестинация, развитие на инфраструктурата, околна среда и екология, образование, здравеопазване, социална сфера, спорт, култура и младежки дейности, развитие на централната градска част и морската зона, малките населени места. Изпълнението на тези приоритети е обезпечено с предложения от общинската администрация проект.

Бюджетът е по-голям с 1,7 млн. лв. в сравнение с 2017-та година. Увеличението на средствата за 2018 г. стават факт без увеличение на данъчната тежест за гражданите на община Каварна.

Капиталовата програма възлиза на общо 1,5 млн. лв.,  като допълнително ще бъдат включени 5,8 млн. лв. по спечелен от Община Каварна проект по оперативна програма. Продължава благоустрояването на най-атрактивната зона за каварненци и гостите на града – морската зона на Каварна, което започна през миналата година. Продължава и дейността по изграждането на гробищния парк, за което са заложени 340 хил. лв. Два пъти повече средства са заделени за асфалтиране на улиците и изграждане на тротоари в Каварна и в населените места в общината.  Ще продължи и ремонта на кметствата в малките населени места.

Приоритети в работата на общинската администрация остават образованието, за което се отделят 33% от общия бюджет, здравеопазването, изграждането на модерна градска среда, създаване на възможности за развитие на целогодишен туризъм.

Продължава социалната дейност за поемане на разходите за посещение на детска градина и ясла. И през тази година родителите месечно ще плащат само по 2 лв. на дете.

Продължава тенденцията за заделяне на значителни средства за спорт и култура, като целта е да продължат и да се развият традиционните за Каварна спортни и културни събития. За тези дейности в бюджета са предвидени над 600 хил. лв. Ще продължи и фестивала „БГ Отворена сцена“ , която стартира с голям успех миналата година и чиито участници през 2018-та се определят от младите хора на Каварна.

Публичното обсъждане на проекта на бюджета е важна част от бюджетната процедура, чиято цел е не само да информира, но и да ангажира местната общност за съставянето, приемането и изпълнението му.

Кметът на Каварна г-жа Нина Ставрева ще внесе официално проектобюджета в Общинския съвет до 15 януари, а приемането му трябва да стане до 15 работни дни след внасянето.

Всички предложения за изменение и допълнение на бюджета, внесени по установения ред в Община Каварна, ще бъдат разгледани от съответните общински комисии.

Проектът за бюджета е публикуван на интернет страницата на Общината.