2 млн. лв. нужни за нов водопровод до свлачището в Кранево

На мястото трябва да бъдат изградени нов водопровод и канализация

Вече втора година около 50 имота в селищните образувания "Панорама I" и "Панорама II" край Варна продължават са с прекъснато водоподаване. Причина за това е активизиралото се през лятото на 2016 година свлачище в участъка между "Златни пясъци" и село Кранево. За да имат абонатите вода отново обаче, са нужни поне 2,1 млн. лева. Това сочи анализ на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщава Moreto.net.
По данни на ведомството му, на мястото трябва да бъдат изградени нов водопровод и канализация. В противен случай генерираните от сградите отпадъчни води допълнително ще активизират земните процеси. От ВиК дружеството в морската столица са предложили варианти за изместване на трасето на водопровода. Но само за неговото изграждане ще са нужни въпросните около 2,1 млн. лева.
Според специалисти, именно зачестилите преди 2016 година аварии по водопровода, са провокирали раздвижването свлачището. Допълнителен фактор , оказал влияние е и покачването на нивото на подземните, дъждовни и отпадъчни води от сградите, амортизираната водопроводна мрежа, урбанизирането на територията над пътя при липса на канализация в района и други. При честите аварии на азбест-циментовия водопровод се получава постоянно наводняване на свлачищните терени.
Затова и водата е спряна с цел предотвратяване на риска от възникване на бедствени и аварийни ситуации, които могат да застрашат живота и здравето на хората. Старият водопровод е граден през 60-те години на миналия век успоредно на пътя. Голяма част от абонатите не са официално регистрирани като живущи в селищните образувания и това не са основните им жилища.
Според министъра от местната Асоциацията по ВиК във Варна са направили анализ на ситуацията и крайното становище сочи, че преди всичко е необходимо укрепване на свлачището, което се разраства и засяга пътя.