Захариева: С речта си Доналд Туск спечели завинаги сърцата на българите

"Той показа, че България е близка до сърцето му", смята външният министър

„С речта си Доналд Туск спечели завинаги сърцата на българите. Аз лично не очаквах. Той показа отношение към България, което на толкова високо ниво докосва много. Това е по-особен знак – цяла реч на български показва, че страната ни е близка до сърцето му”, заяви в „Събуди се” външният министър Екатерина Захариева.

„Считам за нормално, когато не си съгласен с дадена политика, да искаш да бъдеш чут. Протестите на хората не са неочаквани”, на мнение е тя.

"Хубаво е да говорим за нещата, които още не са решени. Хубаво е да има план. Това, че се говори за нещата, които трябва да подобряваме, не е лошо. Само за миналата година имаме 14% ръст на доходите, но има за какво още да се работи. Има много други неща, над които трябва да се работи в България", смята Екатерина Захариева.

„Целта на реформата не е да отпадне мониторинга. Целта е да имаме ефективна, бърза и независима съдебна система. Надявам се с работата си да покажем през тези шест месеца, че България има още какво да представи", допълни тя.

По думите й по време на българското европредседателство е важно да успеем да покажем, че политиките в Европейския съюз всъщност са важни за всеки един. Според нея сигурността на Западните Балкани е една от тези политики.