Йоханес Хан приветства ратифицирането на Договора за добросъседство

В македонските медии акцентират и на коментира на Борисов и РУмен Радев

Като повратна точка в добросъседските отношения за целия регион на Западните Балкани и важна стъпка в правилната посока по пътя на Македония към ЕС, определи вчерашната ратификация от парламента в Скопие на договора за добросъседство с България, еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

Темата е коментирана и от македонските издания, които, освен на казаното от еврокомисар Хан, акцентират и на изказване на посланика на Европейския съюз в Скопие – Самуел Жбогар, който призовава политиците в Македония за реформи, които ще придвижат на страната по пътя и към еврочленството.

Акцент се поставя и на заявеното от българския посланик в македонската столица Иван Петков, който казва, че България желае Македония да получи дата за начало на преговорите за присъединяване към ЕС и че ще подкрепя европейската перспектива на страната.

Място е отделено и на коментарите на премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, които приветстваха ратификацията на договора, припомня БНР.

Медиите в Скопие коментират и отсъствието от парламента по време на гласуването на договора на представителите на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, които по-късно на пресконференция в Скопие са заявили, че документът има сериозни пропуски и съдържа текстове, противоречащи на интересите на македонския народ.