Във военното гробище-музей в Добрич ще бъдат поставени паметни плочи на незнайни воини

Добруджанци

17-01-2018, 14:20

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Посолството на Турция у нас подкрепя проекта за реставрация на Военно гробище

Паркът вече е почистен от храсти и клони и теренът е изравнен

Във Военното гробище-музей в Добрич ще бъдат поставени паметни плочи на незнайни воини като ще продължат проучванията за установяване на техните имена и националност.
Вече има данни, че на Добруджанския фронт през 1916 година са воювали и австрийски войници и на Алеята на знамената в гробищния парк заедно с националните флагове на България, Румъния, Турция, Русия, Сърбия, Германия ще бъде издигнато и знамето на Австрия. За инициативите, които са част от проект по програмата за транснационално сътрудничество "Дунав" - 2014-2020 година, съобщи на БТА неговият ръководител Надежда Иванова. Проектът, в който Регионалният исторически музей си партнира с организации от девет държави, популяризира уроците от Първата световна война. Институциите ползват ресурс от 1 869 000 евро.
Паркът вече е почистен от храсти и клони и теренът е изравнен. Напролет във военното гробище, което е най-голямото в страната от времето на Първата световна война, ще започне и подмяната на 115 надгробни кръста, каза Надежда Иванова.
В рамките на проекта предстои да излезе 3D книжка за най-малките ученици в Добрич, които ще научат повече за чиновете във войската,за имената на героите и местата на памет, пише БТА.