Органов концерт в Добрич

Под наслов „Небето и земята. Испанска църковна и дворцова музика 16-18 век“

На 23 януари 2018 год. в град Добрич ще се състоят две интересни събития. Техни организатори са Научноинформационен център „Българска енциклопедия" - БАН, Висше училище по мениджмънт, Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“, Регионален академичен център на Българската академия на науките – гр. Добрич и Профилирана гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“.

От 10.00 часа в библиотеката на Народно читалище "Йордан Йовков – 1870 г.“ д-р Ралица Гелева – главен редактор, ще представи дейността на Научноинформационния център „Българска енциклопедия" – БАН. Ще бъде открита фотодокументалната изложба „Селски  жени“ от архива на Рут Андерсон - „Испанското общество" в Америка.

От 18.30 часа в Концертна зала „Добрич“ приятелите на класическата музика в Добрич ще могат да се насладят на изпълненията на проф. д-р Джудит Елвия Гарсия Мартин – орган. Органовият концерт е под наслов „Небето и земята. Испанска църковна и дворцова музика 16-18 век“.

Д-р Джудит Хелвия Гарсия Мартин е преподавател в Университета на Саламанка (Кралство Испания). Завършва „История на изкуството”, има магистърски степени по испанска музика и музикална терапия. Присъдена й е докторска степен „Доктор Еуропеус” по музикознание за научния труд „Религиозната музика в селските райони на Кастилия през 18 и 19 век” с ръководител проф. д.н. Матилде Оларте Мартинес. Заместник-декан на Факултета по история, география и изкуства на Университета в Саламанка. Специалист е по история на испанската музика (18 и 19 век) и взаимовръзките между музиката и медиите (главно за телевизията: реклама, телевизионни сериали, видеоклипове и др.). Завършва и „Музикално изпълнение“ със специалност „Орган“.  Усъвършенства уменията си в майсторските класове на експерти по испански музикални инструменти, като Луис Далда, Раул де Торо, Монсерат Торент, Роберто Фреско, Хавиер Артигас и Хосе Луис Гонзалес Уриол. Като солист, член на бароков оркестър или група за камерна музика, е изпълнител на орган и участва в множество концерти. В репертоара й са включени различни автори, но се фокусира върху произведенията от епохата на династията на Хабсбургите в Испания (16-17 век).

Концертът се осъществява с любезното съдействие на Община град Добрич.

Входът е свободен.

Ще се радваме да споделим заедно удоволствието!