Средната годишна работна заплата в Добрич е 8 705 лв.

Това сочи годишната статистика на заетостта и разходите за труд в област Добрич през 2016 година, предоставена ни днес

Обобщените резултати от годишния отчет по труда за 2016 г., на стопанските субекги от финансовия и нефинансовия сектор в област Добрич сочат, че средногодишният брой наети лица по трудово и служебно правоотношение е 40.8 хил., което преставлява 1.8% от общият брой наети в страната. В сравнение с 2015 г. броят на наетите нараства с 276 или с 0.7%. Увеличение са наблюдава в 10 от общо 19 икономически дейности, като най-голямо е в “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” (13.9%) и “Хотелиерство и ресторантьорство” (8.0%). Намаление на наетите е регистрирано в 9 икономически дейности – като най-значимо е в „Строителство” с 7.0% и „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване”  с 2.6%, съобщават от ТСБ в Добрич.

  В структурата по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост “ и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети “ съответно 20.1% и 15.9%.

  По брой на наети лица по трудово и служебно правоотношение  през 2016 г. областта заема 14 място сред 28-те области в сраната. Най-голям е броят на наетите в област София (столица) – 723.2.хил., а най-малък в област Видин – 16.5 хиляди.

В област Добрич средната брутна годишна работна заплата за 2016 г. е 8 705 лв., при 11 379 средно за сраната.

   През 2016 г. средната годишна брутна заплата в област Добрич се увеличава спрямо 2015 г. със 7.7%. Икономическите дейности при който е регистрирано най-голямо увеличение са  „Добивна промишленост“ (21.8%),  „Хотелиерство и ресторантьорство“ (12.0%) и „ Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване“ (10.1%). Намаление има само при „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ с 14.7%  и при “Финансови и застрахователни дейности“- 0.3%.

Спрямо 2015 г. средната годишна работна заплата за обществения сектор се увеличава с 6.6% и достига 9 579 лв., а в частният сектор с 8.3 % - 8 398 лв.

По размер на средната работна заплата за 2016 г. област Добрич заема 15 място сред 28-те области в сраната. С най-високо средно възнаграждение е област София (столица) – 15 658 лв., а с най-ниско област Видин – 7 522 лв.    

Данните се събират от предприятия и организации, извършващи дейност на територията на страната. Основен източник на информация е счетоводната документация на предприятието (ведомости за заплати, трудови договори, таблици за явяванията и неявяванията на работа и други).

Наблюдават се предприятия от всички икономически дейности, назависимо от формата на собственост и източника на финансиране.

Наети лица са лицата, които са в трудово правоотношение с работодателя съгласно Кодекса на труда и в служебно правоотношение съгласно Закона за държавния служител, по силата на които правоотношения те получават възнаграждение в пари или натура под формата на работна заплата за извършена в определен обем и качество работа, независимо дали договорът за наемане е постоянен или временен, на пълно или непълно работно време.

Средният списъчен брой се определя по метода на средната аритметична величина чрез сумиране на средния списъчен брой за всеки месец и полученият сбор се раздели на 12 (броя на месеците в годината).Средния списъчен брой на наетите за един месец е сумата от списъчния брой на наетите за всеки календарен ден от месеца (включително празничните и почивните дни) разделена на броя на календарните дни през отчетния месец. Списъчният брой на наетите за почивните и празничните дни се приема за равен на списъчния брой от последния работен ден (преди съответния почивен или празничен ден). Средният списъчен брой на лицата наети на непълно работно време се преизчислява към пълна заетост въз основа на установената в трудовия договор на лицето продължителност на работното време.

Средната годишна брутна работна заплата се изчислява като начислените средства за работна заплата за отчетната година се разделят на средния списъчен брой на наетите по трудово правоотношение без лицата в отпуск по майчинство.

Методологията на годишното наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, както и актуални данни, могат да бъдат намерени на сайта на НСИ.