Р. Бъчварова: Нямаме основания за сериозни притеснения за коалицията

Документът, който се нарича мотиви за вота на недоверие, лично за мен е политически несъстоятелен

Нямаме основания за сериозни притеснения по отношение на коалиционните партньори. Това коментира в ефира на Нова Телевизия Румяна Бъчварова, началникът на политическия кабинет на министър-председателя Бойко Борисов в отговор на въпрос, свързан с изказването на лидера на "Атака" Волен Сидеров, който е и съпредседател на ПГ "Обединени патриоти".

Сидеров заяви, че ще види как ще гласува на предстоящия вот на недоверие към правителството. Причината за изказването му стана решението на Министерство на регионалното развитие и благоустройството да прехвърли стопанисването на стената на язовир "Бели Искър" на Илиан Тодоров от политическата сила на Сидеров.

Според Румяна Бъчварова може да се постигне съгласие. Въпреки това в принципно отношение, тя коментира, че в предишни мандати са имали такива моменти, в които ГЕРБ става заложник на коалиционните си партньори.

"Ако говорим по принцип, винаги това може да се случи. Имаме опит от предишния мандат с такива ситуации. Но мисля, че сега начинът, по който се решават тези въпроси показва, че можем да постигнем съгласие. Ние в момента нямаме основание за сериозни притеснения. По-лошо е знакът, който се дава със самия вот на недоверие от страна на БСП. Дори не само това, по-лошо е неразбирането на БСП като основна опозиция към приоритетите, към задачите, които в момента правителството изпълнява", коментира тя.

Бъчварова отбеляза, че секретният доклад на ДАНС ще бъде медийно разсекретен. "Документът, който се нарича мотиви за вота, лично за мен е политически несъстоятелен. Защото в него има един подбор по теми, за които БСП вече се е произнесла - аз не виждам какво ново може да каже, има цитирани неточно и неясно социологически проучвания. В този смисъл докладът, който се цитира, не е основание за съмнение в политиката на правителството, още повече, че се отнася за предишния мандат и още повече, че по тази тема, по която е този доклад, въпросите вече са решени. Става въпрос за период преди това правителство и факт, че тези проблеми вече са решени", заяви тя.

Относно спора за името на Република Македония с Гърция и предстоящите протести в Солун, Бъчварова коментира, че трябва да се намери отговор на този спор, за да не пречи този въпрос за започване на процеса на присъединяване на Македония към ЕС и развитие на нашите двустранни отношения.

"Фактът, че започва самият процес, вече е напредък. България може да гарантира добронамереност и за двете страни и да изиска и като председател и като съсед по-бързо решение", увери тя.