Н. Ангелкова: Всички 5-звездни хотели са резервирани почти на 90% за лято 2018

Най-много туристи имаме от Германия, които ще достигнат може би около 900 000 след отчета за декември месец

"Министерството на туризма вече активно подготвя следващия летен сезон. Към момента всички 5-звездни хотели са резервирани почти на 90%. Вече има и заявки за полетите за лято 2018 година, които са с около 15% повече от миналия сезон. Това е един изключително ранен етап и има изключително голяма динамика в заявките. Фактът показва, че отново очакваме един успешен сезон", отчете министърът на туризма Николина Ангелкова в ефира на БНТ.

Най-много туристи имаме от Германия, които ще достигнат може би около 900 000 след отчета за декември месец. Румънци и гърци също предпочитат нашите курорти, за първите 11 месеца миналата година имаме над 1 млн. души от двете ни съседки. Сред другите туристи, които почиват у нас, са руснаци, украинци. Великобритания има 24% ръст. Ангелкова отчете и ръст на поляци, чехи, турци. По думите й, Турция се нарежда на 4-то място.

Предстоят и втoрите промени в закона за туризма. Първите са свързани с това да се транспонира директивата за европейските туристически пътувания и намаляване на административната тежест. Очаква се да отпаднат повече от 19 документа. Направен е пълен преглед на системата. Има повече от 3310 туроператори и турагенти. Започната е процедура по заличаването на 118 туроператори, които нямат представена валидна застраховка.

"Туризмът губи за това, че няма съоръжения не само на Пирин и в Банско, а и в Рила, в Стара планина има изключително много малки курорти, които трябва да бъдат развивани, за да се даде шанс на тези региони също да се развиват, за това да привличат повече гости, за това да привличат повече инвестиции. Изключително важно е да се създаде възможност всички наши курорти да бъдат развивани. От тази гледна точка лифтовете са най-зеленият вид транспорт", обясни министърът на туризма.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен