Германските социалисти искат отстъпки от консерваторите на Меркел

Шулц поясни, че партията иска да добавят промени в споразумението за имиграцията

Германската социалдемократическа партия поиска от консерваторите на канцлера Ангела Меркел отстъпки в областта на имиграцията и здравеопазването преди официално да започнат коалиционните преговори, съобщава "Ройтерс".

Вчера социалдемократите проведоха партийна конференция, на която подкрепиха стартиране на официални преговори за коалиция с германските консерватори. 56% от делегатите гласуваха в полза на преговори на базата на документ, приет от двете основни партии в Германия по-рано този месец.

Меркел, лидерът на социалдемократите Мартин Шулц и председателят на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер ще се срещнат днес, а преговорите ще започнат най-рано във вторник. "Мисля, че консерваторите разбраха, че Германската социалдемократическа партия трябва да бъде убедена", каза генералният секретар на социалдемократите Ларс Клингбайл пред ARD.

Той поясни, че партията иска да добавят промени в споразумението за имиграцията, която ограничава до 1000 на месец броят на хората, които могат да бъдат приети като бежанци в Германия, за да се присъединят към семействата си.

Ларс Клингбайл също се надява на компромис за единната "гражданска осигуровка", която социалдемократите настояват да замени частната и обществена система на здравеопазване в Германия. Тази мярка не се подкрепя от консерваторите.

Някои се опасяват, че ако лидерите на лявата партия не успят да получат отстъпки по ключови въпроси, повечето от 443 000 членове на социалдемократите могат да отхвърлят финалното споразумение.