Бизнесът прогнозира скок на цената на тока за домакинствата

Общество

22-01-2018, 16:05

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

ВАП поиска КЕВР да отмени поскъпването на водата

За нас протестът не е най-важен, а час по-скоро решението на проблема, с или без протест, казаха от КНСБ

Бизнесът прогнозира скок в цената на тока с между 15 и 30 на сто за домакинствата, ако цената на електричеството, което купуват на свободния пазар, продължава да расте, предава БНТ.

Работодателските организации, които държат 82% от работните места в страната, подозират наличието на картел при определяне на цените на свободния пазар между производители и търговци на ток, което според тях води до изкуствено повишаване на цената. Затова и те планираха протест на 27-и януари заедно със синдикатите.

Сега, въпреки че синдикатите правят крачка назад за протеста, от работодателските организации не са се отказали, но го планират за началото февруари. В близките дни бизнесът ще внесе сигнал в Комисията за защита на конкуренцията, която да установи има ли нерегламентирано договаряне между производителите на ток и търговците на ток.

"Цените спекулативно са повишени, а няма основание за такъв скок цените.Безспорно, този ръст в цените ще се отрази и на дребно произвежданите стоки и продукти, безспорно ще се прехвърли и на регулирания пазар, като повишение на цените от първи юли", обясни председателят на АИКБ, Васил Велев.

"За нас протестът не е най-важен, а час по-скоро решението на проблема, с или без протест. Тъй като какво от това, че ще се съберем еди колко си хиляди души на улицата утре. Има смисъл естествено да се протестира, не казвам това, че няма смисъл, но по-важно е да формират конкретните предложения", каза Пламен Димитров, председател на КНСБ.