Осъдителни присъди и глоби за 9 нелегални бежанци в Генерал Тошево

След одобрени споразумения от Районния съд

Районният съд в Генерал Тошево е одобрил днес, 23 януари 2018 г., споразуменията на Районната прокуратура със задържаните 9 нелегални бежанци, преминали незаконно в Румъния през землището на село Росица в края на миналата година, съобщават от Пресслужба на Апелативна прокуратура – Варна.

Чуждите граждани, които са от Сирия и Ирак, сред които има и две жени, са осъдени на 8 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок и глоби по 200 лева. Съдът е отменил наложените им мерки за неотклонение и деветимата чужденци ще бъдат настанени в бежанския лагер в Любимец.

Те бяха предадени на съд за това, че в условията на продължавано престъпление на 29 ноември 2017 г. през неустановен ГКПП на границата на Република България с Република Турция,влезли през границата на страната ни без разрешение на надлежните органи на властта. След нелегалното влизане на територията на Република България иракчаните исирийците излезли от страната ни и преминали в Румъния на 7 декември м.г. , също без разрешение - престъпление по чл. 279,  ал. 1, във връзка с чл. 26 ал. 1 от НК.

На 7 декември м.г.  на българо-румънската граница гранични наряди установили множество следи, оставени от хора с посока на движение към Румъния. Чуждите граждани били задържани от румънски патрул в землището на с. Думбравене и предадени българските власти.

Споразуменията са окончателни и влизат в сила веднага.