Депутатите отхвърлиха вота на недоверие към правителството

Гласуваха 234 народни представители. 103 депутати гласуваха „за”, „против” гласуваха 131 депутати

Народното събрание отхвърли вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов заради провала в политиката за противодействие на корупцията. Гласуваха 234 народни представители. 103 депутати гласуваха „за”, „против” гласуваха 131 депутати. Нямаше въздържали се. „Вотът е неуспешен”, обяви председателят на парламента Цвета Караянчева.

Преди гласуването на вота в декларация от името на група Валери Жаблянов от БСП заяви, че ниският рейтинг на парламента се дължи и на отсъствието на премиера от дебатите по вота и от гласуването.

Също в декларация Цветан Цветанов от ГЕРБ заяви, че е било задължение на председателя на НС да се противопостави на опитите на президента да урони престижа на българския парламент. "Във вчерашните изказвания ние не чухме нищо за неговата полезност през последната една година", каза Цветанов по повод думите на държавния глава и последвалата позиция на Цвета Караянчева.

"Премиерът Борисов изпълнява ангажиментите си по повод българското председателство на Съвета на ЕС", заяви Цветанов по повод искането премиерът да присъства в пленарна зала.

По-рано бившият председател на Народното събрание Димитър Главчев заяви, че вотът на недоверие е несъстоятелен. "Който е гледал, знае какво представляваше дебатът, който не го е гледал, не е загубил нищо. Темата за корупцията е вечно зелена, всяко едно правителство може да бъде подложено на такъв вот на недоверие. И гражданите знаят, че никой досега не се е справил с този проблем", каза той.

"Вижда се, че по управление на ГЕРБ усещането за корупция е най-ниско", заяви Главчев. "Но това не трябва да удовлетворява мнозинството, доказателство за което е внесеният антикорупционен закон", допълни той.