Цв. Цветанов: Ще потърсим допълнителен дебат за Истанбулската конвенция

Д. Атанасова: Коректното политическо поведение изисква диалог, откритост, прагматичност

„Ще направим всичко възможно да проведем допълнителен дебат, за да може действително да разясним всичко, което е свързано с целите на Истанбулската конвенция и възможностите, които дава тя“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Когато някой излиза и говори неверни неща, аз смятам, че трябва действително да бъдем по-отговорни и да говорим за това по същество. Ние ще направим всичко възможно в тези седмици да проведем допълнителен дебат с академичната общност, с неправителствените организации, с експерти, за да може действително да разясним всичко, което е свързано с целите на Истанбулската конвенция и възможностите, които дава тя”, каза Цветанов.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов каза, че подробно са анализирали 17-те становища, които са постъпили по отношение на законопроекта за ратификация на конвенцията. Той посочи, че са готови с тълкувателна декларация. Съгласували са я с Министерството на правосъдието и Министерството на външните работи. „Заедно с това имаме и оценка на възможността такава декларация да се приложи към ратификационния документ. Убедени сме, че тя е допустима и ще бъде зачетена. В тази декларация, ние уточняваме конституционната норма за брака като съюз между мъж и жена, както коментираме и уточняваме еднозначността на понятието пол, според националното ни законодателство”, обясни Кирилов.

Десислава Атанасова каза, че коректното политическо поведение изисква диалог, откритост, прагматичност, затова предлагат по-дългосрочно обсъждане на този въпрос. „Но лицемерието е изключително вредно“, заяви тя. За лицемерието на БСП в политиката става въпрос, каза тя и добави, че вчера по няколко теми БСП се държали лицемерно.