Д. Атанасова: Достатъчно демократични сме, за да чуваме друго мнение

Проблемът в политиката е лицемерието, а не различните мнения на партиите

ГЕРБ се отдръпна от Истанбулската конвенция, за която толкова много настояваше. „За никого не е изненада, че ГЕРБ е единствената партия, която може да чуе аргументи. Неведнъж досега сме коментирали въпроса дали има диалог с гражданите и с неправителствените организации. Достатъчно демократични сме, за да чуваме друго мнение. Има редица страхове по тази тема, според мен неоснователни, и затова решихме да дадем възможност за още сериозен дебат и разяснителна кампания какво е това Истанбулска конвенция”, обясни в ефира на Нова Телевизия Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Голяма част от коментаторите на този въпрос не са я чели. В обществото ни се насадиха страхове, които са в голямата си част безпочвени”, допълни тя.

Атанасова отрече да е получавала SMS от премиера Бойко Борисов, че трябва да отложат гласуването на конвенцията. „Готова съм да предоставя телефона си, за да проверите”, каза тя.

„Темата стана политическа, а не трябва да е така, защото конвенцията засяга насилието. Мерките срещу домашното насилие стои извън дневния ред на обществото. Изведнъж някой каза, че в конвенцията съществува думата „трети пол” и обществото ни реагира. А такова нещо в нея няма”, каза още Десислава Атанасова.

По думите й проблемът в политиката е лицемерието, а не различните мнения на партиите. Според Атанасова е нужна разяснителна кампания по тази спорна тема.