В Германия започват официални преговори за формиране на коалиция

Свят

26-01-2018, 09:25

Снимка:

wikipedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Германските социалисти искат отстъпки от консерваторите на Меркел

Лимитът от 180 до 220 хиляди бежанци на година е предвиден в предварителното коалиционно споразумение

Консервативния блок ХДС/ХСС на канцлера Ангела Меркел и Социалдемократите в Германия стартират днес официално преговорите за съставяне на ново коалиционно правителство. Меркел и лидерът на ХСС Хорст Зеехофер ще се срещнат с Мартин Шулц в 10 часа (българско време) в Берлин. След това е насрочена среща на 15 политици от трите партии. Това ще е втори опит на Меркел да състави коалиция след изборите през септември.

Вчера стана ясно, че високопоставени членове на Християндемократическия съюз са заявили, че няма да направят отстъпки на социалдемократическа партия по въпроса с миграционната политика. Очаква се блокът на Меркел да заеме твърда позиция по въпроса, за да предотврати нов отлив на свои избиратели към дясната популистка „Алтернатива за Германия“. От своя страна, социалдемократите заемат промигрантски позиции и са против поставянето на прагове за влизащите в страната бежанци.

Депутатът от ХДС Юлия Клокнер заяви, че лимитът от 180 до 220 хиляди бежанци на година е предвиден в предварителното коалиционно споразумение, съгласувано след сондиращите разговори по-рано този месец, и е окончателен. Дороти Баер, заместник-председател на ХСС, заяви, че нейната партия не може да направи отстъпки на социалдемократите по въпроса за събирането на семейства бежанци на територията на Германия и че няма шанс за предоговаряне на предварителното споразумение.