СО: От декември досега са събрани 3200 гуми в столицата

Това е част от продължителните устойчиви мерки, които би трябвало да намалят замърсяването на въздуха в столицата

„От декември досега са събрани 3200 гуми в столицата. Само за вчерашния ден имаме съставени 11 акта за района на „Красна поляна” за нерегламентирано събиране на отпадъци”, поясни за Нова Телевизия зам.-кметът на София Йоана Христова от „Зелена система, екология и земеползване”.

По думите ѝ това са част от продължителните устойчиви мерки, които би трябвало да намалят замърсяването на въздуха в столицата. Други такива мерки са по-честото миене на улиците, както и проектите за подмяна на отоплителните устройства в столицата.

Вчера Столичната община прие пакет от мерки срещу мръсния въздух в града, сред които „зелен билет” на цена от 1 лев и затваряне на зони за паркиране в центъра.

„Зелен билет” ще бъде въвеждан когато имаме данни от минимум две градски станции за два последователни дни, в които има повишение на замърсяването или на повишение, отчетено от 4 градски градски станции в един ден”, поясни Христова.

Тя поясни, че през февруари общината ще обяви две обществени поръчки за поставяне на повече сензори за измерване на въздуха в столицата.

Христова обясни, че при законодателна промяна в бъдеще ще е възможно да се ограничава влизането на дадени автомобили в центъра на столицата и въвеждането на пълна забрана за автомобили в центъра в дни с високо замърсяване на въздуха. „Това е когато всички автомобили бъдат обозначени за еврокласа си”, допълни Христова.

Исканата от граждани пълна забрана на автомобилите в центъра и безплатния градски транспорт в дни със замърсяване, ще се въвежда само когато има наистина опасно високи нива на ФПЧ.