Н. Димов: Качеството на въздуха е проблем за целия ЕС

Около 16 държави не изпълняват критериите и са в различни фази на съдебна процедура от страна на ЕК

Качеството на атмосферния въздух е един от най-сериозните проблеми, който се разпознава не само в България, но и в целия Европейския съюз. Това каза в интервю за обзорното предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ министърът на околната среда и водите Нено Димов, по повод факта, че това е един от основните приоритети на неговия ресор по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Димов добави, че около 16 държави не изпълняват критериите и са в различни фази на съдебна процедура от страна на Европейската комисия. Министър Нено Димов каза още, че пред депутатите в Европейския парламент е очертал и двата приоритета на България – качеството на атмосферния въздух и по-доброто регулиране законодателството, за да може мерките, които се взимат, да дадат по-високи резултати.

„Едно от най-напредналите досиета, по които ще работи Българското председателство, е темата за мониторинг и докладване емисиите на въглероден диоксид от тежкотоварните МПС. Очакваме през февруари да започнат триалозите между Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета. Второто е регламентът за стандартите за емисии от леки и лекотоварни автомобили. В края на месец януари очакваме и ревизията на Директивата за питейните води. Минипакетът „Кръгова икономика“, който буквално излезе преди седмица от Комисията, е също един от сериозните ни приоритети. През месец март очакваме да проведем политически дебат по него и амбицията ни е за месец юни да подготвим заключение“, уточни министър Нено Димов.

Той каза още, че при представянето на българските приоритети в сферата на околната среда в Брюксел е отправил покана към депутатите от Европейския парламент да участват на 5 и 6 февруари, когато страната ни ще бъде домакин на среща на високо ниво за иновации в сферата на атмосферния въздух. Министърът на околната среда и водите подчерта, че търсенето на баланс между стремежа за икономическо развитие, екология и опазване на околната среда е труден, но възможен.