Депутатите в Македония решават окончателно за закона за езиците

Законът се върна в парламента след ветото на президента Георге Иванов на 17 януари

Македонските депутати гласуват днес още веднъж за Закона за употреба на езиците, който разширява употребата на албанския и други малцинствени езици наравно с македонския. Ако вотът, за който управляващи и опозиция са разделени, завърши с приемане на текста, единствено обжалването му в Конституционния съд може да го спре.

Законът се върна в парламента след ветото на президента Георге Иванов на 17 януари. Според държавния глава законът е за противоконституционен и „застрашаващ унитарния характер на държавата“. Разширената употреба на албанския език в администрацията бе договорена от премиера Зоран Заев и албанските му партньори при съставянето на управляващата коалиция в Македония.

Така според тях се изпълнява Охридският мирен договор от 2001 година. Георги Иванов, който е от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, обаче смята, че законът ще отвори пътя към промени в конституцията и е заплаха за единството, суверeнитетът и териториалната цялост на Република Македония.

Медиите пишат, че от ВМРО-ДПМНЕ ще влязат в зала за гласуването и че ще предложат промени в закона преди новото гласуване. От последните изказвания на членове на партията става ясно, че тя не е против, но настоява да се отстранят някои притеснителни части, преди той да бъде гласуван окончателно. За прокарването на закона ще са необходими 2/3 от гласовете в парламента – мнозинство, с което коалицията на Зоран Заев не разполага.