Митрополията с готовност до 3 месеца да представи проект за бившия ресторант „Аязмото“

Мисия

29-01-2018, 14:54

Снимка:

Старозагорска митрополия

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обновяват парк „Аязмото“ със 7 млн.лв.

Даряваме бившия ресторант на „Аязмото”, но с условия

На заседанието на съветниците на 31 януари ще присъства представител на Старозагорската митрополия

Днес бе проведена среща между общински съветници и членове на Епархийския съвет на Старозагорската митрополия. Тя бе по повод предстоящото разглеждане от ОбС на предложението на кмета на Стара Загора Живко Тодоров за дарение на сградата на бившия ресторант „Аязмото“ в парк „Митрополит Медотий Кусев“. Целта на разговорите бе да се даде яснота и правилно разбиране на желанието за придобиване на имота от църквата. На 31 януари, когато е редовното заседание на старейшините, предстои да бъде обсъдена съдбата на сградата на върха на парка, създаден от първия старозагорски митрополит Методий .
„Това решение ще остане във времето и то ще бъде съдбовно, защото ще пребъде в годините и ще е в полза на всички старозагорци “, подчерта Митрополит Киприан. Подписаното от 9-членния Епархийски съвет становище гласи, че поради дългата процедура по съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) на проекта за изграждането на Музей, както и обособяването на природно-научна част към него, срокът за реализирането да бъде 10 години. В становището е изразена и надеждата, но и голямата отговорност, която носи Старозагорската митрополия, за разрешаването по най-добрия начин на създалото се напрежение около имота в парка. „Водени сме от желанието да направим нещо полезно за Стара Загора, с което подобаващо да отбележим 180 години от рождението на заслужилия и именит наш предшественик, блаженопочиналия Старозагорски митрополит Методий “, се казва в становището представено пред старейшините днес.
„Вас Бог и народното доверие са поставили на това място, за да решавате мъдро и по съвест, Вам принадлежи правото да решавате, но и върху вас лежи отговорността за взетите решения, отговорност пред Бога, отговорност пред историята, отговорност пред нас – гражданите на Стара Загора“, завършва становището, адресирано до председателя на Общинския съвет Таньо Брайков и кмета на Стара Загора Живко Тодоров.
Милена Желева, председател на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания, поиска подробности за идейния проект на бъдещия Музей. Именно на тази комисия бе предложението да се отдаде имотът на църквата, но с няколко условия, сред които срок за реализация, обектът да е за обществено ползване, с природно-научна експозиция към него и специална част, която да представя историята на емблематичния парк.
По време на срещата арх. Петър Влахов, който е част от Епархийския съвет, даде срок от 3 месеца за представяне на идейния проект пред местните старейшини и общественост. „Със становището и ангажиментите, които поемате, съм убеден, че ръка за ръка – местната власт и църквата ще вървят напред, за да сме близо до човешките ценности, за да се развива и нашият град. Убеден съм, че това е правилното решение“, подчерта Николай Диков, водач на най-многобройната група общински съветници от ГЕРБ. Той отбеляза още, че един от пороците на модерното време, в което живеем, е пропагандата в социалните мрежи, която цели до голяма степен единствено разединение, а не конструктивни решения.
Иван Митров от БСП лява България – за Стара Загора също подкрепи идеята на Митрополията, като определи за единствено колебание срока, който бе първоначално предложен за гласуване – 5 години. „Ангажиментът, който поемате, е достатъчно сериозна заявка. Би било добре, още сега, при извършване на ремонтните дейности в парка, да се има предвид и да се обособи парцел, който с общи усилия от граждани и организации, да бъде обновен от тях, както е било навремето – да засадят дърво или друга растителност“, сподели Митров.
Част от присъстващите на разговора съветници отбелязаха, че срещата с представителите на Митрополията е закъсняла във времето. Те изразиха мнение, че голяма част от напрежението в публичното пространство и в социалните мрежи е можело да бъде избегнато при представяне на идеята. Един от тях бе Николай Овчаров от Реформаторски блок, който защити позицията си, че би било добре да бъдат по-широко обсъдени намеренията на църквата. „Не съм против идеята, а по скоро би било редно решението да се вземе от гражданите на Стара Загора чрез референдум“, каза той. Янко Янков от Коалиция „Истината за Стара Загора“ посочи, че в момента старейшините са между чука и наковалнята, затова колкото повече детайли се представят пред обществото, толкова по-добре би било. Да бъде отложено разглеждането на дарението на имота докато не бъде представен и обсъден идейният проект предложи съветникът Антон Андонов от ВМРО. Колегата му Недялко Ангелов от БСДП припомни, че години това място чака решение. „Смятам, че това, което предлагате, е най-доброто, което може да се случи с този терен. Вярвам, че ще се намерят средства и воля за това, обърна се той към Митрополит Киприан.
В отговор на спекулациите по темата със съдбата на мястото около бившия ресторант в парка, Старозагорският митрополит Киприан бе категоричен, че няма да допусне, в близост до гроба на Дядо Методий и храма „Св. Теодор Тирон “ да преминават автомобили, както и подчерта, че от общо 16 дарени на църквата имота от общината през последните години, на 7 от тях се градят, или вече са изградени храмове.
На заседанието на съветниците на 31 януари ще присъства представител на Старозагорската митрополия, който ще представи цялото становище на Епархийския съвет.