НСИ: Ръст в пътуванията зад граница през декември

Сериозно увеличение на броя, посетили страната ни туристи, отчитат данните

Kоледните празници дадоха нов тласък на пътуванията в чужбина. Близо 460 000 българи са избрали да прекарат зимната си ваканция зад граница. Южните ни съседки Гърция и Турция продължават да са на челна позиция, като най-предпочитани дестинации, предава БНТ.

Едва 27,6% от сънародниците ни са стегнали куфарите с цел почивка. Близък до този процент е и този на хората, които са пътували по работа -малко над 23%.

Най-голям брой пътувания на българите са осъществени към Турция – малко над 103 000 българи са избрали да прекарат зимната си ваканция там. Второто място е за Гърция, следвана от Германия, която е била посетена от около 39 000 души. Изненадващо предпочитани сред българите са и останалите ни съседки-Сърбия, Румъния и Македония.

Броят на посетилите им е сравнително еднакъв-малко над 30 000 души във всяка една от трите държави. Любимата на всички ни Италия, която по принцип е сред най-посещаваните туристически дестинации в целия свят, се оказва слабо предпочитана от сънародниците ни през декември. Вечният град Рим, модната столица Милано и дори италианската кухня, не са успели да привлекат особено голям брой български туристи.

Сериозно увеличение на броя, посетили страната ни туристи, отчитат данните. 596 000 души или с 12,2% повече в сравнение с декември миналата година, са чуждестранните туристи посетили България.

Основен дял тук имат гражданите на Европейския съюз или казано в цифри близо 56% от общия брой туристи, са тези от страните членки на съюза. Увеличава се и броят на посещенията на граждани от други европейски страни, които не са от Европейския съюз. Нека погледнем какво показват данните.

На първо място са румънците. 126 000 души от северната ни съседка са посетили страната ни през декември. Второто място е за гърците, следвани от турците. Близостта на страната ни до Македония и Сърбия навярно е причината следващите места да се заемат именно от техни граждани. По отношение на страните от Западна Европа. Най-голям брой - над 20 000 германски граждани са посетили България, следвани от Обединеното кралство и Италия. Оказва се, че според данните, подобно на слабия интерес у Българите към Италия през декември, италианците също не са особено привлечени от страната ни.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен