Откриват изложба графика „Идеи и размисли“ в ХГ Стара Загора

Стара Загора Лайф

30-01-2018, 09:17

Снимка:

плакат

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Представиха в Градската галерия изкуството на графика Ищван Орос

40 творби от 15 автори

В Художествена галерия Стара Загора откриват изложба съвременна българска графика със заглавие „Идеи и размисли“, която включва 40 творби от 15 автори. Изложбата ще бъде открита на 01 февруари 2018 г. от 18:00 часа в Западната зала на галерията. Експозицията представя  имена на творци, които се включват в общата посока на търсене чрез „асоциативно-метафоричното“ изразяване, което се налага в българското изкуство през последните десетилетия на 20 век. Затова „играта“ на близки по значение, но допълващи се думи в заглавието, фокусира върху широтата на идеите на художниците от една страна и размислите за графичното изкуство и неговите граници, от друга, коментира директорът на галерията проф. д-р Марин Добрев.

До края на месец февруари зрителите могат да се насладят на подбрани произведения, създадени през 80-те години на 20 век.

В изложбата са включени графики на художниците Румен Скорчев, Петър Чуклев, Любомир Йорданов, Стоян Стоянов-Течи, Стоимен Стоилов, Стоян Цанев, Иван Нинов, Иван Бочев, Георги Лечев, Атанас Георгиев, Злати Златев, Михаил Косев, Румен Рачев, Антон Асенов, Владимир Чукич – всички достатъчно изявени и познати на старозагорската публика. В техните творби можем да открием една цяла вселена от „идеи и размисли“, насочени към човека и неговата вътрешна природа и душевност, към разбирането за света и живота, за бъдещето и духовното начало. Откриваме и редица художествени проблеми, които графиците разработват, чрез линията, щриха и петното. В стремежа си да преминат границите на видимото, те създават „нова реалност“ с нови съдържание и внушения. Засягат множество сложни философски и човешки теми, пресъздават поетични моменти или запечатани случки, изграждат въображаеми светове или създават „нови“ форми и пространства. Чрез рисунката върху литографския камък или графичната фактура от металната плоча се навлиза в света на фантазното и нереалното. Като резултат от тази свобода, произведенията им се превръщат в многопластови, наситени с фантазни образи и емоционални състояния, със символика и свободни асоциации композиции. Не случайно художникът Михаил Косев споделя, че за него съвременната графика „носи в себе си обаянието на свободното мислене и вдъхновение“.

Освен графичните творби, които са водеща част от изложбата, друга важна част от нея са няколко пана с „колажи“ от кратки извадки от мисли, взети от интервюта и разговори с графиците Иван Нинов, Румен Скорчев, Стоимен Стилов, Злати Златев, Михаил Косев, Стоян Цанев и др., които са разпръснати сред произведенията. Чрез тези кратки текстове публиката може да се докосне до съкровените виждания на художниците за графиката, за смисъла на творчеството или индивидуалните им пластични търсения. Желанието на организаторите е, не само да се представят физически графичните експерименти на художниците като произведения, но да се допълни експозицията така, че посетителите да могат да се докоснат и чрез текста до „вътрешния свят“ на авторите. 

Куратор на изложбата е д-р  Катя Тинева- Гюрковска, уредник „Графика“ в ХГ Стара Загора