Откриха Борсата за семена в Добрич

Добруджанци

30-01-2018, 12:13

Снимка:

Община Добрич

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

65 фирми са заявили участие в поредната Борса за семена

Представени са от нова селекция фасул до бананово дръвче с вкус на крем брюле

От нови български сортове фасул и семена за домати-гиганти до баново дръвче, чиито плодове по вкус наподобяват крем брюле, се предлагат на Борсата за семена и посадъчен материал в Добрич, съобщава БТА. Лентата на 24-ото издание на изложението прерязаха областният управител на Добрич Красимир Кирилов, кметът Йордан Йорданов и изпълнителният директор на "Добрички панаир"АД Звезделина Иванова. Близо 70 изложители предлагат новости за пролетната кампания.
Добруджанският земеделски институт представя новите сортове фасул "Блян" и "Устрем" с високо съдържание на протеин - до 22-23 процента, и с възможност за бързо сваряване,посочиха от селекционната база. Земеделските стопани проявяват голям интерес на борсата към разсада от лавандула, маточина, равнец,които се отглеждат на все по-големи площи в региона.Маточината е рекордьор по добив на масло в Добричко като от декар при един откос се извличат около 750-1050 грама,коментира Петър Христов, който е сред производителите на посевите.
На щанда "От полето до трапезата" органичната предприемаческа мрежа Добрич-Констанца, изградена в рамките на трансграничен проект, изненадва посетителите със сибирски кейл - суперхрана за студените месеци,с лилави картофи, чиято родина е Перу,със сушени плодове, биомлека, сирена, ядки.
Овошките вървят както и през миналата година - по пет лева за дръвче,уверяват собствениците на разсадници.По-скъпи са нарът, райската ябълка,дафиновият лист - по 10 лева, а рекордьор е хинапът - по 30 лева за дръвче.
Борсата, която ще продължи до 3 февруари, представя и нови модели трактори и земеделска техника, торове, препарати за растителна защита, специализирана литература.