ЦРУ: Китай е по-голяма заплаха за САЩ от Русия

Страните биха могли колективно да направят повече за борба с опитите на Китай за упражняване на влияние върху Запада

Опитите на Китай за упражняване на скрито влияние върху Запада са също толкова тревожни, колкото подривната дейност на Русия. Това обяви директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ в интервю за БиБиСи.

Майк Помпео коментира, че катайците "имат много по-голeми възможности" да го правят в сравнение с тези на руснаците.

Като примери той е дал опитите на Китай за кражба на американска търговска информация и проникването в училища и болници, като това се разпростирало също така върху Европа и Обединеното кралство.

Помпео беше твърдолинеен конгресмен от Републиканската партия преди да стане началник на ЦРУ.

"Помислете за мащабите на двете икономики", посочи Помпео, имайки предвид Русия и Китай, като подчерта: "Китайците имат много по-големи възможности да изпълнят тази задача в сравнение с руснаците."

По-рано тази година бивш агент на ЦРУ беше арестуван по обвинения в съхранение на класифицирана информация в казус, за който се смяташе, че е свързан с разрушаването на шпионските операции на ЦРУ в Китай.

В двете години преди ареста на Джери Чун Лий, около 20 информатора на ЦРУ бяха убити или вкарани в затвора в Китй - един от най-катастрофалните провали на американските специални служби през последните години.

Шефът на ЦРУ коментира, че страните биха могли колективно да направят повече за борба с опитите на Китай за упражняване на влияние върху Запада.

"Ние можем да наблюдаваме много фокусирани опити за кражба на американска информация, за проникване в САЩ с шпиони - с хора, които ще работят в полза на китайското правителство срещу Америка", изтъкна още Майк Помпео.