Община Тервел възнамерява да преобразува още едно основно училище в обединено

Училището в село Орляк обучава децата в седем паралелки

Община Тервел възнамерява да преобразува още едно основно училище - "Васил Друмев" в село Орляк,в обединено, за да насърчи младежите да завършат средно образование, съобщават от кметската управа, съобщава БТА. Ако общинският съвет на днешното си заседание даде съгласие за промяната, ще бъде отправено предложение до Министерството на образованието и науката.
Училището в село Орляк обучава децата в седем паралелки - от първи до седми клас. Според проучване на общината от завършилите седмокласници в селото петима вече не посещават училище в друго населено място и ще останат без шанс да си намерят квалифицирана работа. Други шест деца са се записали в професионална гимназия в Тервел, но не посещават учебните часове. С преобразуването на основното училище в обединено учениците в Орляк ще имат възможност на място да придобият професионална квалификация, посочват от кметската управа.
От тази учебна година в общината вече отвори врати първото обединено училище - в село Коларци,в което учениците учат до десети клас и придобиват специалност в кулинарното производство.