ГЕРБ сезира КС за Истанбулската конвенция

Данаил Кирилов заяви, че ГЕРБ не прави отстъпление от подкрепата си за Конвенцията

ГЕРБ сезира Конституционния съд с искане за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с основния ни закон. Конституционният съд ще даде водещ правен ориентир за обществения дебат за Истанбулската конвенция. Това каза пред журналисти в Народното събрание Данаил Кирилов. По думите му така ще може да се вземе правилно решение за документа. Ще се намери решение и въпроса за еднополовите бракове.

Вече е започнало събирането на подписите за внасяне на питането до Конституционния съд.

Данаил Кирилов заяви, че ГЕРБ не прави отстъпление от подкрепата си за Конвенцията.

По думите му Конвенцията няма да промени вътрешното ни законодателство. За да е сигурно обществото обаче, трябва да се произнесе и Конституционният съд.

Ако съдът каже, че Конвенцията пречи на родните правни норми, ГЕРБ ще я оттеглят.

Депутатът Тома Биков коментира искането на БСП да променят формулировката на въпроса за референдума. Той изрази надежда, че червените няма вече да действат така невротично.

"ГЕРБ се бори обществото да продължи да се развива в християнските ценности. Партията нямала намерение да легализира гей браковете, нито пък да признава третия пол. Чуваме какво казва обществото", каза Биков.

Народният представител заяви, че очаква смислен дебат за Истанбулската конвенция. Иначе от ГЕРБ са готови да отговорят и на най-щекотливите въпроси на обществото.